Consiliere Nutrițională

Aici sunt programele tale nutriționale, informații importante, tehnicile și recomandările medicale.

Ouăle - Beneficii, riscuri, calorii, compoziție, nutrienți

Ouăle fac parte din categoria "super-alimente" deoarece sunt singurele cu cele mai multe valori nutritive pentru sănătate. Culorile acestora pot fi în funcție de calitate și de specia de păsări (găină, rață, gâscă, curcă, prepeliță etc. ).

funny eggs

Un ou întreg este o sursă bogată în proteine (proteinele conțin toți aminoacizii necesari în dieta umană). În plus, reprezintă o excelentă sursă de vitamine (conține toate vitaminele cu excepția Vitaminei C) și minerale (incluzând fosforul și zincul).

Ouăle sunt bune surse de antioxidanți și sunt cunoscute pentru a proteja ochii. De asemenea, la consumatorii de ouă s-a constatat o creștere a concentrațiilor plasmatice de luteină și zeaxantina.

Albușul de ou conține puține calorii, niciun gram de grăsime și foarte multe proteine. În schimb, gălbenușul pe lângă cele mai multe valori nutriționale conține colesterol și grăsimi saturate.

Colesterolul din dietă se obține doar de la alimentele de origine animală precum: carne, lactate și ouă. Contrar convingerilor, colesterolul din alimente poate crește doar în cantități mici, mult mai scăzut decât consumul de grăsimi saturate și nesaturate. De fapt, majoritatea persoanelor nu răspund la colesterol, doar la 25% din populație s-a observat o creștere a nivelului de sânge cu colesterol. Important este faptul că s-a evidențiat o creștere a colesterolului HDL (colesterolul "bun"), fiind esențial pentru sănătatea inimii. De asemenea, s-a arătat că colesterolul LDL (colesterolul "rău") este puțin probabil să se construiască pe artere și apoi să declanșeze boli cardiace. În plus, colesterolul LDL face ca particolele HDL să fie mult mai eficiente în transferul colesterolului din artere.

Mit

Ouăle conțin colesterol și consumul lor trebuie restricționat.

Adevăr

Cercetătorii recomandă o dieta cu grăsimi saturate cât mai scăzută. O persoană poate consumă cam patru-cinci ouă pe săptămână fără să fie expus riscului de a avea boli cardiovasculare.

Avantaje

Oul de găină este o sursă bună de proteine, seleniu, riboflavină, vitamina B12 și fosfor. Oul este benefic pentru artrita reumatoidală și osteoartrită.

Principalele beneficii ale ouălelor

1. Fiecare ou conține 9 aminoacizi esențiali și 6 g de proteine

2. Ouăle conțin doar 5 g de grăsimi, din care doar 1,5 g reprezintă grăsimi săturate

3. Sunt singurele alimente care conțin Vitamina D (natural)

4. Reprezintă o bună sursă de biotină sau vitamina B8 (complex de vitamina B); fiind foarte important pentru sistemul nervos și cel cardiovascular. Un ou conține cel puțin 300 mg vitamina B8.

5. Studiile au arătat că ouăle previn apariția cancerului de sân. Femeior care consumă cel puțin șase ouă pe săptămână, le scade riscul de a avea cancer de sân cu 44%.

6. Ouăle conțin o cantitate ridicată de sulf precum și numeroase minerale și vitamine care mențin sănătoase unghiile și părul. Persoanele care au inclus în dieta ouă s-au bucurat de sănătatea părului și o creștere rapidă a unghiilor comparativ cu persoanele care au o dieta cu mai puțin sulf sau vitamina B12.

7. Contrar convingerilor precum că consumul de ouă ar rezulta un nivel ridicat de colesterol și grăsimi în organism, noile cercetări arată că ouăle nu au un impact negativ asupra nivelului de colesterol la persoanele care consumă ouă în mod moderat.
De fapt, studiile recente au demonstrat că consumul a două ouă pe zi nu afectează profilul lipidelor. Grăsimile saturate sunt cele care măresc colesterolul din organism.

8. S-a observat că persoanele care consumă în mod normal ouă prezintă un risc mai mic de a avea cataractă; motivul fiind concentrațiile de luteină și de zeaxantina prezente în ou.

9. În alte studii s-a constatat că ouăle pot ajuta la prevenirea degenerarea maculară, deoarece oul conține carotină, luteină și zeaxantină, elemente benefice pentru sistemul ocular. Acești nutrienți din ou sunt foarte importanți pentru organismul uman decât cei din alte surse alimentare.

10. Bazat pe studii concrete, Școala Harvad de Sănătate Publică consideră că legătura dintre consumul de ouă și bolile cardiace nu este una reală. De fapt, introducerea ouălelor în alimentație poate preveni atacul de cord și coagularea sângelui.

Dezavantaje

Oul este o cauză comună a alergiilor, iar introducerea ouălor în regimul alimentar al persoanelor cu potențial alergenic, poate spori acest risc.
Urmatorul
Prepararea alimentelor
- Politica de confidențialitate
- Termeni și condiții
emptycaretup