Consiliere Nutrițională

Aici sunt programele tale nutriționale, informații importante, tehnicile și recomandările medicale.

Prepararea alimentelor

Ustensile pentru gătit

1. Oala sub presiune (110-120 C) - permite prepararea în apă, înăbușit sau în sos.
2. Vasele pentru gătit la aburi - se pot pregăti simultan mai multe alimente, în recipientele suprapuse.
3. Friteuzele - nu depășesc temperaturi de 170 C, și e posibil să trebuiască să filtrați uleiul după fiecare operație de prăjire.
4. Vasele antiadezive - permit prepararea fără aport de materii grase.
5. Cuptoarele cu microunde- necesită recipient special de sticlă.

ustensile pentru gatit

Tipuri de preparare

1. Prepararea în apă.
2. Prepararea la aburi.
3. Prepararea înăbușită.
4. Prepararea la cuptor.
5. Prepararea la grătar.
6. Prepararea în folie de aluminiu.
7. Soteurile în tigaie.
8. Tocanele.

tipuri de preparare

Mărimea porțiilor

1. Carnea și produsele din carne:
- carnea de vită, porc, pui, miel și curcan-o porție de dimensiunile palmei (150gr).
- carnea albă (pui, curcan) - o porție 1 mână.
- mezeluri slabe (piept pui afumat, șuncă slabă, pastramă, mușchi file) - o porție 3-4 felii (100gr).
- mezeluri tocate (salamuri, parizer, cremwurst, jambon) - o porție 2 felii (60gr).
Nu este bine să depășim, într-o săptămână 3 porții de carne roșie, 3 porții de mezeluri, 5 porții de carne albă.

2. Peștele și fructele de mare:
- peștele slab (păstrăv, biban, știucă, crap) - o porție 1 mână.
- peștele gras (somn, somon, ton, macrou, hering, sardine, scrumbie) - o porție1 palmă.
- Fructele de mare și peștele afumat - o porție 2 pumni.
Putem mânca 4-5 porții de peste gras pe săpt, pentru a ne asigură aportul adecvat de acizi grași esențiali.

3. Ouăle:
- porția este de 2-4 ouă pe săptămână.

4. Lactatele:
- Laptele - porția corectă 1 pahar.
- 1 ou de mozzarella 125 gr.
- 1 borcănel iaurt 150gr.
- 1 borcănel Cottage cheese 200gr.
- 1 porție telemea, urdă, caș, ricotta 3 degete.
- 1 porție cașcaval, brânză cu mecegai 2 degete.
- 1 cub unt 10 gr.
- 2 linguri parmezan.
- 1 lingură smântână 12%,
Obligatoriu, trebuie consummate minim 2 porții zilnic.

5. Cerealele:
- 1 chiflă mică 30 gr.
- 1 pumn muesli - 30 gr.
- 2 pumni cereale de orice fel30 gr.
- 1 felie mamaliga60 gr.
- 3 linguri orez fiert sau paște făinoase 40gr.
Zilnic, trebuie să consumăm 3 porții de cereale.

6. Fructe și semințe oleaginoase:
- 10 măsline 1 porție.
- 1 linguriță ulei măsline.
- 1 pumn semințe în coajă 30 gr.
- 1 pumn fistic 30 gr.
- 1 pod de palmă alune, nuci, migdale 30 gr.
Porția zilnică este de 2-3 lingurițe ulei/zi, și o porție de alone, nuci, semințe, de 3-4 ori pe săptămână.

7. Zahărul
- prăjituri: 1porție 2 degete 30 gr.
- tarte: 1 porție 3 degete 30 gr.
- ciocolată 2 degete 30 gr.

8. Legumele
9. Fructele
ustensile pentru gatit dtm12
closebutton
tipuri de preparare xsf16
closebutton
Anterior
Ouăle - Beneficii, riscuri, calorii, compoziție, nutrienți
- Politica de confidențialitate
- Termeni și condiții
emptycaretup